keskiviikko 23. maaliskuuta 2011

Elizabeth Taylor vuonna 1954

Elizabeth Taylor kuoli tänään 79-vuotiaana. Tässä kuvassa hän on 22-vuotias ja jo suuri filmitähti - hän teki ensimmäisen elokuvaroolinsa yhdeksänvuotiaana. Laitan tämän kuvan tänne myös siksi, että tässä voi samalla kertoa jostain, mistä en ole vielä saanut aikaiseksi kertoa; tätini filmitähtikuvien ja nimikirjoitusten pinosta, joka minulla on. Tätini asuu Hollannissa, eikä halunnut ottaa kuvia sinne muuttaessaan aikoinaan Suomesta pois. Joten filmitähtien kuvapino 1950-luvulta jäi minulle.  

Nimikirjoitus ei ole aito, vaan siitä aidosta nimmarista monistettu tai kopioitu. Ennen nettiä ja juorulehtiä ihmiset siis todella kirjoittivat elokuvatähdille ja nämä vastasivat ja lähettivät kuvansa ja nimikirjoituksensa, joka oli sitä todennäköisemmin kopioitu, mitä suuremmasta tähdestä oli kyse. Luulen, että tänä päivänä ei ole enää tapana kirjoitella filmitähdille. Mutta vielä 50-luvulla otettiin kynä kauniiseen käteen ja kirjoitettiin kouluenglannilla kaunis pyyntö Hollywoodiin ja sitten odoteltiin postia filmitähdiltä. Joku saattoi huomata ylimmän kuvan punaisen leiman "Seven Brides for Seven Brothers". Se oli yksi tavoista mainostaa uutuuselokuvia tuohon aikaan. Tuollaisia leimoja on kirjekuorissa vaikka kuinka. Erityisesti tuollainen mainostaminen tuntui olevan MGM:n heiniä.

Aidolta tämä näyttää, mutta kyllä se ihan kopio on. Hienoa tietysti, että suomalainen nuori tyttö on aikanaan saanut Hollywoodista kirjeitä kirjeen perään. Tämän suurempaa tähteä siinä kaupungissa ei kai tuohon aikaan ollut. 

Tässä osa näistä kirjeistä. Tuossa päällimmäisessä näkyy selvästi Metro-Goldwyn-Mayerin leijona. Olen jo pitkään miettinyt, että pitäisi kertoa blogissa tädiltäni saamistani filmitähtien valokuvista ja korteista sekä nimikirjoituksista (mukana on myös aitoja), mutta aina tämä on jäänyt. Jospa sitä joku päivä kuvaisi näitä enemmänkin, kuvat ovat nimittäin aivan ihania. Joukossa on paljon Hollywoodin kulta-ajan suuria tähtiä, kuten Ava Gardner, Grace Kelly, Rex Taylor, James Dean, Diana Dors ja Rock Hudson. Mukana on myös eurooppalaisia filmitähtiä Brigitte Bardot`sta Sophia Loreniin. Vain Marilyn Monroen nimmarikortti puuttuu ja se on kyllä aikamoinen harmin paikka!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti